Bestaat er ook zoiets als sollicitantgerichtheid?
4 april 2016
Bekijk alle

Dat de waan van de dag een zware stempel drukt op onze werkzaamheden zal iedereen bekend zijn. Hoe vaak kom je wel niet thuis met een ontevreden gevoel omdat de WAAN het weer eens heeft gewonnen van dat leuke project dat je hebt liggen? Dat leuke project waar je energie van krijgt en wat jou uiteindelijk veel extra tijd kan opleveren op termijn? Lastig….. en herkenbaar.

En je hobbelt maar van de ene timemanagement cursus naar de andere effectiviteitstraining. Voor veel mensen zijn deze trainingen echt nuttig, maar omdat het over het algemeen toch draait om het aanpassen van een stuk gedrag (wat veel tijd kost) wint de WAAN vaak weer terrein.

Eisenhower

Want als de WAAN niet goed is georganiseerd en daardoor niet soepel verloopt, vergeet het dan maar met al je effectiviteitstrainingen. Dan kan je jouw kwadrant van Eisenhower er weer bij pakken en jouw prioriteiten opnieuw bekijken. Eén van de taken die je dan aan dat kwadrant kan toevoegen is procesanalyse en -optimalisatie. ‘Let’s go back to basics’ en zorg dat je jouw basisprocessen op orde hebt.

Ook op HR afdelingen kom ik vaak tegen dat de waan van de dag bepalend is. Vooral op HR afdelingen waar het serviceniveau erg hoog ligt en nog niet veel geoutsourcet of geautomatiseerd is. Wanneer er dan ook nog onduidelijkheid is over het ziekteverzuimproces, er te veel mensen betrokken zijn bij de werving en selectieactiviteiten en de administratieve rompslomp steeds maar groter wordt, dan blijft er weinig tijd over voor de zaken die écht belangrijk (én leuk) zijn!

Belangrijk – Niet Urgent

Even terugkijkend naar het kwadrant van Eisenhower, zie je vaak dat procesanalyse en -optimalisatie als Belangrijk-Niet Urgent worden geclassificeerd. Door het ontbreken van de tijdsdruk (niet urgent) blijft de uitvoering in dit kwadrant echter vaak liggen. Pro-activiteit is het devies in dit geval. Neem dus afstand van wat je doet en plan tijd in om te zorgen dat de basisprocessen weer op orde komen en soepeltjes gaan verlopen. Een belangrijke investering die zichzelf dubbel en dwars op termijn gaat terugverdienen en de kwaliteit van je werk kan vergroten. Een frisse blik van buitenaf kan ook helpen….

 

Maaike Werkt neemt uw bestaande HR processen graag onder loep en legt deze naast de huidige wet- en regelgeving. Wat gaat goed en wat kan beter? Wellicht valt er winst te behalen door uw processen en administratie te digitaliseren of uit te besteden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *