Even een extra dekentje. Ook op de werkvloer?

Maaike Werkt online
1 april 2016
Bestaat er ook zoiets als sollicitantgerichtheid?
4 april 2016
Bekijk alle

Even een extra dekentje. Ook op de werkvloer?

Het was vannacht 02:34 uur dat ik ons zoontje van 3 hoorde mopperen in bed. Dit was niet de eerste keer deze week. Nee, helaas. Het lukte hem niet om weer in slaap te vallen en tegen de tijd dat ik bij zijn slaapkamerdeur stond was het mopperen al overgegaan in het roepen om mama.

Nou is het zo dat ons zoontje een hele sterke wil heeft en heel erg eigenwijs kan zijn. Dus toen hij aangaf dat hij niet kon slapen, wist ik dat ik een probleem had. Praat hem dat maar eens uit zijn hoofd. No way!

Afleiden, dacht ik. Ik moet hem afleiden. Dat werkt altijd erg goed! Maar nee, zodra ik, na het afleiden, zei dat het nu echt tijd was om te gaan slapen kreeg ik weer te horen dat hij niet kon slapen. Hmmm…. wat is nou het probleem en wat is mijn plan B?

“Mam, wil je bij mij in bed liggen?” was vervolgens zijn vraag. Tsja, wat te doen? Daar pas ik toch helemaal niet in en dat is eigenlijk niet de bedoeling, want het is zijn bedje. Maar goed, ik greep deze kans want hij vroeg er om. En toen ontdekte ik het…., wat was het koud onder zijn dekentje! Vind je het gek dat hij ‘s nachts wakker wordt en dan niet meer kan slapen? Na hem en zijn bedje opgewarmd te hebben stuurde hij mij weer naar mijn eigen bed (Yes!!). Snel even een extra dekentje gepakt en hem weer lekker warm ingestopt. Meneer heeft de hele nacht verder doorgeslapen. Hoera!

Rare kronkel

Terug in mijn eigen bed begon ik de voorafgaande 20 minuten te analyseren en een link te leggen met de werkvloer. Misschien een beetje een rare kronkel, maar voor mij een logische. Als ouder ben je dag in dag uit bezig met het leveren van ‘zorg op maat’ aan je kind(-eren) en op de werkvloer gebeurt dat naar mijn mening nog te weinig. Maar het is zo belangrijk om die individuele aandacht te geven! Het heeft mij vannacht ongeveer 5% van mijn nachtrust gekost, maar het heeft mij (mijn wederhelft slaapt gewoon lekker door) en onze zoon veel meer opgeleverd.

Onze dochter heeft dat dekentje (nu) niet nodig, maar die heeft na een onrustige droom meestal alleen maar een aai over haar bolletje nodig. Dat werkt voor haar en dat weet je als ouder! Ik weet het, wij hebben thuis geen 15 kinderen te ‘managen’ dus de vergelijking met de werkvloer is (wat dat betreft) wellicht scheef. Toch kan ik niet ontkomen aan het feit dat het belangrijk is om bepaalde signalen serieus te nemen en er iets mee te doen. Een standaard aanpak werkt niet, dat heb ik vannacht wel gemerkt. Vaak is het ook gewoon een kwestie van improviseren. En niet iedereen kan even goed aangeven wat er scheelt als je er naar vraagt, je zal dus iets meer je best moeten doen. En nee, ik pleit ‘met zorg op maat’ niet voor een ‘ja en amen’ aanpak. Je moet als ouder (en als werkgever) helder en consequent zijn over wat wel en wat niet kan (en waarom). Maar verder moet je kinderen (en medewerkers) in dit speelveld de ruimte geven om zich te ontwikkelen en mooie dingen laten gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *